Chleb żytni na zakwasie
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, strączkowe, sezam, drożdże, żyto
Składniki:
zakwas piekarski bio Bionat - 30 g
drożdże świeże - 25 g
sól himalajska drobno mielona - 15 g
słonecznik - 50 g
sezam - 20 g
woda w temp ok 26 C - 475 ml
nasiona do posypania chleba trochę
tłuszcz lub olej kokosowy do posmarowania foremki trochę
Dodatkowe informacje:
Chleb wypiekłam na podstawie jednej z receptur znajdujących się na etykiecie zakwasu piekarskiego Bionat. Nie trzymałam się tak ściśle przepisu a chlebek wyszedł smaczny. Można go jeść przez kilka dni, nie traci na jakości, wręcz przeciwnie można powiedzieć: im starszy tym lepszy.Czasami do wypieku chleba używam drożdży suchych (w ilości zgodnej z informacją na opakowaniu drożdży).
Sposób przygotowania:
Chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika jeszcze raz zwilżamy wodą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.