Miodowo-owsiane muffinki
FAMILYRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: nabiał kozi, owczy, miody, gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, owies
Składniki:
jogurt grecki lub naturalny - 200 g
jajko - 1 szt.
miód - 120 g
olej - 100 g
proszek do pieczenia - 2 - 3 łyżeczki
rodzynki - 80 g
kandyzowane owoce np. pomarańcze lub imbir w kawałkach garść
kardamon mielony - płaska - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
Rodzynki i kandyzowane owoce moczymy w gorącej wodzie, potem osączamy.
Widelcem ubijamy jajko z miodem i olejem, następnie mieszamy z płatkami. Dodajemy rodzynki i kandyzowane owoce.
Dosypujemy mąkę, dokładnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do papilotek na 3/4 ich wysokości, pieczemy około 20 minut w 180 C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.