Surówka z ogórka
FAMILYRodzaj posiłku: sałatki, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
czerwona cebula - 1 szt.
papryczka chilli - 1 szt.
Sos:
z limonki, kolendry i chili po - 1 łyżka
ocet jabłkowy - 2 i 1/2 łyżki
LUB SOS własny:
ocet jabłkowy - 4 łyżki
syrop z agawy (lub dla nie vegan miód) - 1 i 1/2 łyżeczki
płatki chilli - 1 łyżeczka
sok z limonki - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Posolone ogórki zostawiamy na durszlaku około 1 godzinę.
Cebulę i papryczkę kroimy w drobną kostkę, papryczkę pozbawiamy gniazd nasiennych.
Po godzinie ogórki przepłukujemy wodą, zostawiamy do odcieknięcia.
Ogórki mieszamy z cebulą i papryczką.
Mieszamy wszystkie składniki sosu, polewamy surówkę.
Całość mieszamy i schładzamy minimum 30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.