![Syrop buraczany](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2016-09/8699-photo-main.jpg)
Syrop buraczany
![](/cache/a32x32/files/users/908-avatar-1283760249.jpg)
Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Składniki:
cukier - 4-5 łyżek
Sposób przygotowania:
Burak obieramy i ścieramy na tarce o drobnych lub średnich oczkach.
Starty burak wkładamy do słoiczka zasypujemy cukrem , przykrywamy.
Możemy dosypać cukier waniliowy.
Odstawiamy i trzymamy 24 godziny w temperaturze pokojowej , następnie przecedzamy.
Przechowujemy kilka dni w lodówce , w zamykanym słoiczku .
Uzyskany syrop wykorzystujemy do barwienia mas tortowych , bitej śmietany , napojów alkoholowych , może zastąpić nam miód .
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.