Pasztet drobiowy z jagodami goji
FAMILYRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, strączkowe, sezam, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
wątróbka drobiowa - 3 większe
cebula czerwona - 1 sztuka
jagody goji - 1 czubata łyżka
marchewka - 1/2 sztuki
pietruszka - 1 średnia
bułka czerstwa - 1 sztuka
mleko - 3-4 łyżki
sól i pieprz do smaku
jajko - 1 sztuka
estragon do smaku
tymianek do smaku
ziele angielskie - 3 sztuki
liście laurowe - 2 sztuki
natka piertuszki -
sezam -
kasza manna -
Sposób przygotowania:
Połowę suchej bułki kroimy w cząstki, dodajemy do wątróbki i polewamy 3-4 łyżkami mleka. Zdejmujemy patelnię z ognia całość posypujemy szczyptą soli i mieszamy.Ostudzone mięso oddzielamy od kości i mielimy, razem z wątróbką, cebulą moczoną w gorącej wodzie, marchewką i pietruszką. Na koniec dodajemy pozostałą czerstwą bułkę, dla przeczyszczenia maszynki.
Jagody goji zalewamy gorącą wodą a gdy napęcznieją odlewamy wodę.
Mięso mielone przyprawiamy gałką, solą ziołową, pieprzem, estragonem, tymiankiem, dodajemy jajko i kilka łyżek rosołu ( ok.30 ml), mieszamy. Gdy będzie już dobrze doprawione dodajemy jagody i posiekaną natkę pietruszki.Foremkę 16 x 12 smarujemy smalcem, posypujemy kaszą manną i sezamem.
Mięso przekładamy do foremki i pieczemy około 40 minut. W trakcie pieczenia pasztet możemy podlać kilkoma łyżkami rosołu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.