Waniliowe kluski z kaszy manny
FAMILYRodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
serek waniliowy - 200 g
1 jajko
dżem pomarańczowy z skórkami
Sposób przygotowania:
Najlepiej początkowo dodać 6 łyżek kaszy , odczekać 2-3 minuty. Gdy ciasto zgęstnieje zdecydować czy dodać jeszcze kaszę czy już starczy.
Ciasto powinno być na tyle gęste żeby nie wylewało się z łyżki.
Wyrobione ciasto nabieramy łyżką, formujemy kluski i wkładamy do osolonego wrzątku. Mnie wychodzi kilkanaście klusek.
Gotujemy na małym ogniu do 5 minut.
Łyżką cedzakową wykładamy na talerze, podajemy z dżemami, konfiturami lub przecierami owocowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.