A'la tatar z buraków
FAMILYRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sałatki, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: orzechy wszystkie, strączkowe, cytrusy
Składniki:
mrożona fasolka szparagowa cięta - 50 g
orzechy włoskie - 4-5 szt.
kiełki ( mieszanka łagodna ) trochę
zielony sos winegret:
gałązki bazylii - 4 szt.
gałązki tymianku - 4 szt.
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
ocet jabłkowy - 1 i 1/2 łyżki
sok z limonki - 1 i 1/2 łyżki
sól szczypta
syrop klonowy - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Zioła przeznaczone na winegret płuczemy, otrząsamy z nadmiaru wody, skubiemy liście i razem z oliwą, octem i sokiem z limonki miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i syropem.
Obrane buraki kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z 1/3 sosu i 1 łyżką syropu klonowego.
Za pomocą pierścienia do formowania potraw ( średnica 8 cm ) z buraczków układamy wieżyczki na dwóch talerzach.
Na buraczki kładziemy fasolkę, kiełki i posiekane orzechy.
Całość polewamy resztą sosu winegret.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.