Sernik królewski z malinami
FAMILYRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 250 g
zimne masło - 100 g
cukier puder - 100 g
jajko - 1 szt.
kakao - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Masa serowa:
cukier - 135 g
jaja - 5 szt.
budyń waniliowy - 1 opakowanie
roztopione masło - 100 g
sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
maliny - 130 g
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ręcznie lub miksujemy w robocie na gładką masę. Ciasto dzielimy na pół, owijamy w folię. Jedną połówkę zamrażamy, a drugą schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Spód blaszki wylepiamy ciastem z lodówki i podpiekamy w 180 C przez około 15 minut.
Masa serowa:
Masło rozpuszczamy i schładzamy. Całe jajka ubijamy z cukrem prawie do białości. Powoli na małych obrotach robota dodajemy po łyżce twaróg, budyń, sok z cytryny i na koniec wystudzone masło. Nie ubijamy masy zbyt długo, tylko do wymieszania. Na podpieczony spód wykładamy połowę masy serowej, układamy maliny i zalewamy pozostałą masą. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy sernik w 170 C przez około 80 minut.
Sernik studzimy w piekarniku wtedy nie opada.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.