![Ciasteczka orzechowe z kremem czekoladowym](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2020-05/14086-photo-main.jpg)
Ciasteczka orzechowe z kremem czekoladowym
![](/cache/a32x32/files/users/908-avatar-1283760249.jpg)
Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - szczypta
miękkie masło - 2 łyżki
krem czekoladowy - 120 g
cukier - 110 g
kakao - 1 łyżka
mleko - 5 łyżek
kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
drobno posiekane orzechy - trochę
pestki słonecznika - 150 g
cukier puder (do obtoczenia) - trochę
Sposób przygotowania:
Po tym czasie z ciasta formujemy kuki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtaczamy w posiekanych orzechach potem w cukrze pudrze. Jak chcecie ciasteczka mniej słodkie możecie pominąć etap obtaczania w pudrze, też są dobre. A ewentualnie pudrem można posypać po upieczeniu.
Ciastka przełożyć na blaszkę z papierem i bardzo delikatnie spłaszczyć.
Piec w 175 C przez 15 minut. Ciastka po upieczeniu są dość miękkie, ale tak ma być. Po chwili robią się kruche na zewnątrz.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.