Fasolka w pomidorach z kaszą gryczaną
FAMILYRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, mięso, strączkowe, drożdże
Składniki:
2 -3 pomidory
2 ząbki czosnku
kasza gryczana biała 70 g
płatki drożdżowe nieaktywne jako posypka
olej do smażenia
ew. sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolkę pokroić na 2 lub 3 części.
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i kaszę.
Krótko przesmażyć na większym ogniu, ciągle mieszając.
Dodać pokrojone pomidory, fasolkę, przemieszać i zmniejszyć ogień.
Wlać tyle ciepłego bulionu żeby przykryć zawartość patelni.
Dusić na małym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec dolać bulion albo odparować potrawę.
Zależy od wchłaniania.
Gotowe danie przełożyć na talerze i posypać płatkami drożdżowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.