Wegański mazurek orzechowo-daktylowy
FAMILYRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie, strączkowe, kakao, orzeszki ziemne
Składniki:
orzechy ziemne lub włoskie - 130 g
Mus :
gorzka czekolada - 150 g
aquafaba ( woda z ciecierzycy konserwowej ) - 150 ml
sól szczypta
Dekoracja :
paluszki orzechowe trochę
orzechy ziemne trochę
Sposób przygotowania:
Daktyle moczyć w ciepłej wodzie, po 15-20 minutach odcedzić.
Orzechy zmielić do konsystencji gruboziarnistej, dodać daktyle i zmiksować na zwartą pastę.
Formę 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozłożyć masę orzechowo-daktylową. Cały spód i nieco boki.
Wstawić do lodówki.
Mus.
Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudź.
Schłodzoną wodę z ciecierzycy z odrobiną soli ubić mikserem na sztywną pianę.
Wciąż ubijając dodać cukier.
Potem delikatnie wymieszać masę z przestudzoną czekoladą i kawą.
Od razu przełożyć masę na schłodzony spód, rozprowadzając po całej powierzchni.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, lub przynajmniej kilka godzin.
Paluszki mogą służyć tylko jako dekoracja, nie musimy ich jeść.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.