Pomarańczowe kruche ciastka
FAMILYRodzaj posiłku: desery, śniadanie
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, strączkowe, sezam, cytrusy, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 500 szklanek
cukier puder - 180 g
smalec - 100 g
masło - 50 g
jaja - 2 szt.
mleko - 30-45 ml
proszek do pieczenia - 9 g
starta skórka pomarańczowa - 1-1,5 łyżeczki
do posmarowania:
żółtko - 1 szt.
mleko - 20 ml
Ozdoby: perełki cukrowe, czarny sezam
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i cukrem pudrem. Dodać pokrojone zimne masło, smalec, skórkę pomarańczową i wszystko zagnieść na kruszonkę.
Następnie dodać jajka i tyle mleka, aby uzyskać gładkie i jednolite ciasto.
Ciasto zawinąć w folię przezroczystą i odłożyć do lodówki na minimum 60 minut. Potem wałkujemy kawałki ciasta na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok. 1-1,5 cm. Za pomocą foremki wycinać różne kształty i przekładać na blachę z papierem do pieczenia. Gotowe blachy trzymać w lodówce, ciasto powinno być chłodne. Przed pieczeniem smarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać perełkami cukrowymi i czarnuszką. Piec w 170 C ok.15-20 minut. Ciastka przechowywać do 5 dni w suchym i chłodnym miejscu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.