Azjatyckie bułeczki
FAMILYRodzaj posiłku: danie główne, śniadanie
Kuchnia (region): chińska, japońska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, drożdże, pszenica
Składniki:
ciepła woda - 160 g
cukier - 1 łyżka
drożdże suszone - 3 g
kolendry lub szczypiorku - trochę
sól, pieprz - do smaku
olej - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Wychodzi ok. 8-10 bułek. Jest to porcja dla 3-4 osób.Sposób przygotowania:
Ciasto skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i natką. Jedną 1/3 ciasta nakładamy do środka, potem drugą. Powstały wąski prostokąt lekko spryskujemy olejem i kroimy w ok. 3 cm paski. Dwa paski nakładamy na siebie i wzdłuż dociskamy je patyczkiem lub pałką. Zdejmujemy pałkę, a pasek lekko rozciągamy wzdłuż. Potem pasek składamy na pół w środek wkładamy pałeczkę, a ciasto skręcamy 2 razy. Pasek ciasta ustawiamy pionowo i za pomocą pałki dociskamy ciasto od stołu. Powstała nam bułeczka.
Zagotować wodę w parowniku. Bułki przekładamy do parownika razem z papierem i parujemy od 3 do 5 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.