Gruszki z ziołowym serem
FAMILYRodzaj posiłku: desery, przystawki i przekąski, sałatki, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
ser kanapkowo sałatkowy - 250 g
tymianek 1/2 łyżeczki
pieprz do smaku
syrop daktylowy (lub klonowy, czy miód)
prażone płatki migdałowe 4 łyżki
Do podgrzewania gruszek : 8 gożdzików, tymianek, cukier ok.1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Zmniejszyć ogień do minimum, kiedy woda przestanie wrzeć wkładamy gruszki i podgotowujemy je przez około 5 minut nie dopuszczając do zagotowania wody.
Gruszki po wyjęciu powinny być dość twarde. Studzimy.
Ser mieszamy z tymiankiem, natką kolendry i pieprzem.
Przestudzoną gruszkę kroimy w 1,5- 2 cm plastry i przekładamy ziołowym serkiem.
Gruszki ustawiamy pionowo, polewamy stropem, posypujemy natką kolendry i płatkami migdałowymi.
Sałatkę możemy tez zrobić w tradycyjny sposób.
Gruszki pokroić, dodać ser, płatki migdałowe, natkę i polać syropem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.