Bulion drobiowy z dyniowymi kluseczkami
FAMILYRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, mięso, pszenica, drób
Składniki:
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
majeranek
pieprz czarny i cytrynowy do smaku
oregano
lubczyk
sól do smaku
Kluski: ok. 8 czubatych łyżek mąki pszennej
4 łyżki zmielonych prażonych pestek dyni
woda tyle ile zabiorą suche składniki
Sposób przygotowania:
Cebulę obieram, podpiekam na suchej patelni.
Warzywa obieram i kroję w mniejsze kawałki.
Dodaję do mięsa wszystkie warzywa, zioła i przyprawy, gotuję na bardzo małym ogniu jeszcze około pół godziny.
Pod koniec gotowania wywar solę, potem odcedzam.
Mąkę mieszamy z zmielonymi pestkami i dolewamy tylko tyle wody aby można było zagnieść ciasto jak na kopytka.
Następnie ciasto rolujemy w dość cienkie wałeczki, potem kroimy je pod skosem w cienkie paseczki.
Kluseczki gotujemy w odcedzonym bulionie około 5 minut.
Możemy podawać z mięsem i warzywami z bulionu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.