![Chleb z liśćmi chrzanowymi](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2020-05/14004-photo-main.jpg)
Chleb z liśćmi chrzanowymi
![](/cache/a32x32/files/users/908-avatar-1283760249.jpg)
Rodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, pszenica, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
mąka orkiszowa pełnoziarnista 50 g
drożdże świeże 35 g
ciepła woda 500 ml
płatki owsiane górskie 130 g
pestki dyni 60 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 lekko czubata łyżeczka
2 młode listki chrzanu
Sposób przygotowania:
Drożdże i cukier zalać 500 ml ciepłej wody.
Odstawić na 10 minut.
Następnie dosypać płatki, wszystkie ziarna i wymieszać.
Mieszając łyżką powoli dosypywać przesiane obie mąki, na koniec doprawić solą.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, na wierzch wyłożyć listki chrzanu i odstawić do wyrośnięcia ( około 30 minut ).
Przed włożeniem do piekarnika lekko docisnąć listki chrzanu.
Piec w 200 C przez około 40-50 minut.
Chlebek doskonale smakuje z serem i wędliną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.