
Chleb z liśćmi chrzanowymi

Rodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, pszenica, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
mąka orkiszowa pełnoziarnista 50 g
drożdże świeże 35 g
ciepła woda 500 ml
płatki owsiane górskie 130 g
pestki dyni 60 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 lekko czubata łyżeczka
2 młode listki chrzanu
Sposób przygotowania:
Drożdże i cukier zalać 500 ml ciepłej wody.
Odstawić na 10 minut.
Następnie dosypać płatki, wszystkie ziarna i wymieszać.
Mieszając łyżką powoli dosypywać przesiane obie mąki, na koniec doprawić solą.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, na wierzch wyłożyć listki chrzanu i odstawić do wyrośnięcia ( około 30 minut ).
Przed włożeniem do piekarnika lekko docisnąć listki chrzanu.
Piec w 200 C przez około 40-50 minut.
Chlebek doskonale smakuje z serem i wędliną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.