Trufla marcepanowa
FAMILYRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, orzechy wszystkie, kakao, orzeszki ziemne, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masa makowa - 50 g
margaryna - 1/4 kostki
mleko - 1/4 szklanki
cukier kokosowy - 1/4 szklanki
powidła śliwkowe - 2 łyżki
krem orzechowy - 2 łyżki
bakalie
Nadzienie: migdały (gołe) - 20 sztuk
masa marcepanowa - 150 g
Sposób przygotowania:
Wszystkie ciasta ( ciemny biszkopt, herbatniki, wafle, biszkopty) pokruszyć .Masę pokroić na 20 małych cząstek.
Do każdej cząstki marcepana włożyć migdała , uformować kulki i włożyć je do zamrażalnika.
Mleko, margarynę, cukier i kakao zagotować ( na wolnym ogniu).
Dosypać ciasta , podać powidła , masę makową i krem orzechowy, zdjąć z ognia i szybko mieszając dodać posiekane bakalie i rodzynki namoczone w rumie.
Wyjąć kulki marcepanowe z zamrażalnika i każdą obtoczyć w masie dobrze dociskając.
Potem kulki obtoczyć w kakao i wstawić do lodówki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.