Zupa tajska
FAMILYRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): tajska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: mięso, soja, cytrusy, drób
Składniki:
mleko kokosowe 400 ml
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1 cebula
3 - 4 ząbki czosnku
kłącze imbiru 5 cm
liście kafiru 10 sztuk
suszona trawa cytrynowa 3 łyżeczki
cukier kokosowy lub trzcinowy 1 łyżeczka
sok z 1 limonki
sos sojowy 2 łyżeczki
olej kokosowy 2 łyżki
podsmażone kawałki mięsa drobiowego z rosołu ok.300 g
Sposób przygotowania:
Smaż przez 5 minut.
Następnie dodaj trawę cytrynową , liście kafiru oraz kilka łodyg kolendry.
Wlej rosół i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kwadrans.
Zupę przecedź przez sito i wlej z powrotem do garnka.
Dodaj pokrojoną w plasterki paprykę chili i pokrojoną w paski paprykę czerwoną.
Wlej mleko kokosowe i gotuj kilka minut, aż papryka zmięknie.
Następnie zupę dopraw sokiem z limonki i sosem sojowym.
Do talerzy włóż podsmażone mięso, plasterki limonki, zalej gorącą zupą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.