Pączki z burakiem ( bez cukru )
FAMILYRodzaj posiłku: desery, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 200 g
drożdże - 16 g
żółtko - 1 szt.
sok z buraka lub mleko - 1-4 łyżka
orzechy włoskie - 3-4 szt.
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Żółtko roztrzepać, przełożyć do mąki, dodać starte buraki (razem z sokiem), rozgniecione orzechy, wlać olej, zagnieść dość miękkie ciasto. Można dodać jeszcze trochę soku z buraka.
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto podsypujemy mąką.
Wykrawać kółka przy pomocy kieliszka, z reszty ciasta wyrabiamy małe kulki i lekko spłaszczamy.
Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju z dwóch stron. Ja smażyłam na patelni. Osączamy na papierowych ręcznikach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.