Sernik królewski
FAMILYRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
zimne masło lub margaryna 200 g
cukier puder 200 g
1 jajko
smalec 1 łyżka
śmietana 18% 4 łyżki
kakao 3 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa serowa : twaróg zmielony lub z wiaderka 1 kg
5 jajek
drobny cukier 150 g
budyń waniliowy 1 sztuka
masło roztopione 100 g
skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Ciasto.
Ta ilość ciasta wystarcza na dwa serniki w blaszce 17 X 27 cm.
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ręcznie lub miksujemy w robocie na gładką masę.
Połowę ciasta od razu zamrażam na następny sernik.
Pozostałą połówkę dzielę na pół, owijam w folię, połowę zamrażam a połowę schładzam w lodówce minimum 30 minut.
Spód blaszki wypełniamy ciastem z lodówki i podpiekamy w 180 C przez około 15 minut.
Masa serowa.
Masło rozpuszczamy i schładzamy.
Całe jajka ubijamy z cukrem prawie do białości.
Powoli na małych obrotach robota dodajemy po łyżce twaróg, budyń, skórkę z cytryny i na koniec wystudzone masło.
Nie ubijamy masy zbyt długo, tylko do wymieszania.
Na podpieczony spód wykładamy masę serową, i ścieramy ciasto z zamrażalnika.
Dalej pieczemy sernik w 170 C przez około 60 minut.
Sernik studzimy w piekarniku wtedy nie opada.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.