Zielone kopytka z duszoną papryką
FAMILYRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, jajka, pszenica, jęczmień
Składniki:
cebula czerwona - 1 sztuka
ząbki czosnku - 2 sztuki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól ziołowa
papryka słodka - 1 płaska łyżeczka
Kopytka: ziemniaki ugotowane - 380-400 g
młody jęczmień - 1 płaska łyżka
jajko - 1 sztuka
mąka pszenna - 1/4 objętości ziemniaków
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną grubą patelnię wylewamy oliwę, wsypujemy paprykę słodką i ostrą, mieszamy i po chwili dodajemy posiekane warzywa. Przykrywamy patelnię i często mieszając całość dusimy ok. 10 minut. Jeśli będzie to konieczne możemy podlewać ciepłą wodą. Na koniec solimy paprykę .
Do miski wkładamy ziemniaki, dokładamy mąkę w ilości 1/4 objętości ziemniaków, 1 jajko i sproszkowany młody jęczmień. Dokładnie wyrabiamy jednolite ciasto.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.