![Jarski przysmak](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2016-11/9000-photo-main.jpg)
Jarski przysmak
![](/cache/a32x32/files/users/908-avatar-1283760249.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ziemniaki - 50 dag
cebule dymki - 2 szt.
ząbki czosnku - 2 szt.
natka pietruszki - 1 pęczek
szczypiorek - 1/2 pęku
rosól - 3,5-4 szklanki
masło - 5 łyżek
jajka - 6 szt.
mąka - 2 czubate łyżki
curry - 2 łyżki
orzechy -
sól, pieprz cayenne do smaku
Sposób przygotowania:
Dymki obrać pokroić w kosteczkę, obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę posiekać ( część odłożyć do dekoracji). Szczypiorek pociąć w paseczki. Orzechy posiekać , uprażyć na suchej patelni. Warzywa osączyć, wywar zachować. Na patelni rozpuścić masło , dodać curry. Podsmażyć cebulki i czosnek. Posypać mąką , zrobić zasmażkę. Powoli wlać wywar i mleko. Sos gotować ok. 5 minut. Wsypać natkę pietruszki i szczypiorek.
Warzywa włożyć do sosu . Chwilę podgrzewać. Doprawić solą , pieprzem cayenne. Przełożyć na półmiski , dodać połówki jajek. Posypać orzeszkami, udekorować natką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.