Chleb lniany z oliwkami i papryką
FAMILYRodzaj posiłku: ciasta, pieczywo, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 230 g
jajko - 1 szt.
żółtko - 1 sztuka
śmietana 18 % - 90 ( 3 łyżki ) g
masło - 70 g
drożdże - 20 g
sól szczypta
zielone oliwki - 45 g
papryka konserwowa - 45 g
siemię lniane ( zmielone) do smaku
białko
Sposób przygotowania:
Obie mąki przesiać, włożyć pokrojony tłuszcz, razem posiekać, dodać żółtko, jajko, płynny rozczyn, śmietanę, sól. Siekać aż masa się połączy.
Ciasto szybko wyrobić, przykryć i na chwilę odstawić.
W tym czasie lekko opłukać zielone oliwki, paprykę pokroić w 1,5 cm kostkę.
Tak przygotowane warzywa delikatnie ale dokładnie wgnieść w ciasto drożdżowe. Całość przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię.
Przykryć, niech jeszcze lekko odpocznie i podrośnie.
Piekarnik nagrzać do 180 C.
Białko wymieszać z szczyptą soli, pieprzu i odrobiną mleka.
Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sporą ilością lekko zmielonego siemienia lnianego.
Piec około 40 minut.
Najlepiej smakuje na ciepło. Na zimno doskonale komponuje się z pomidorem, mięsem pieczonym czy wędliną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.