Puree ziemniaczane
FAMILYRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jęczmień, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 100 ml
ząbki czosnku - 2 szt.
natka pietruszki - 3-4 gałązki szt.
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kiedy będą już dość miękkie odlewamy wodę, dolewamy mleko rozmieszane z jęczmieniem oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu. Saganek zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i na koniec doprawiamy solą i ew. pieprzem.
Idealnie smakuje z gotowanymi, duszonymi warzywami i grillowanym lub gotowanym na parze mięsem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.