Ciasteczka z aronią
FAMILYRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, jęczmień, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 100 g
żółtko jaja - 1 szt.
młody jęczmień - 2 g
cukier puder - 50 g
śmietana 18 % - 1 łyżka
cukier trzcinowy z wanilią - 3 g
Sposób przygotowania:
Po ok. 20 minutach wyjmujemy, dodajemy cukier puder, sproszkowaną aronię, cukier z prawdziwą wanilią, żółtko, śmietanę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią wstawiamy do lodówki na minimum 1/2 godziny.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość max 1 cm i wykrawamy dowolne wzorki.
Ciasto możemy tylko delikatnie podsypać np. mąką kukurydzianą.
Pieczemy w 180 C kilkanaście, kilkadziesiąt minut.
Ciasteczka są bardzo kruche i mamą doskonały smak.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.