Pieczone kulki
FAMILYRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, owies, nabiał krowi
Składniki:
jajko duże - 1 szt.
prażone pestki dyni - 3 łyżki
kandyzowana skórka pomarańczowa - 40 g
kandyzowane kiwi - 5 plastrów
cynamon szczypta
płatki owsiane - 12 łyżek
otręby owsiane ( do obtaczania ) - 6-7 łyżek
Sposób przygotowania:
Plasterki kiwi zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut, potem kroimy w małe cząstki.
Pestki dyni lekko siekamy.
Twaróg miksujemy z jajkiem, wyjmujemy ostrza z robota i do sera dodajemy miód, pokrojone kandyzowane owoce, pestki dyni i cynamon.
Na koniec dodajemy płatki owsiane i wszystko mieszamy.
Tackę posypujemy otrębami.
Masę serową nabieramy łyżką i wykładamy porcje na tackę z otrębami. Porcje serowe obtaczamy w otrębach nadając im kształt kuli.
Kuleczki wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Pieczemy od 20 do 30 minut w 180 C, do lekkiego przyrumienienia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.