Rolada z kiwi
FAMILYRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko w proszku 10 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mleko 30 g
olej 25 g
3 jajka
szczypta fioletowego barwnika
Masa: śmietana 30% 100 ml
cukier waniliowy 1-1,5 łyżeczki
sok z cytryny ok. 1 łyżeczki
3-4 owoce kiwi
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku.
Mleko w temperaturze pokojowej mieszamy z olejem.
Całe jajka ubijamy z cukrem na puch.
W trzech porcjach dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łopatką.
Na koniec dolewamy mleko i olejem i krótko mieszamy do połączenia się składników.
Odkładamy kilka łyżek ciasta do miseczki lub woreczka cukierniczego( łatwiej wtedy rozłożyć ciasto ).
Do reszty ciasta dodajemy szczyptę barwnika, mieszamy i wylewamy na blaszkę.
Resztę białego ciasta rozlewamy cienkim strumieniem pionowo i poziomo.
Ciasto pieczemy w 170 C około 15 minut do lekkiego przyrumienienia.
Po wyjęciu z blaszki delikatnie odrywamy papier i zwijamy w rulon za pomocą ręcznika kuchennego.
Fioletową częścią do góry.Jeśli mamy zbyt twarde boki , można je odkroić.Studzimy.
Kiwi obieramy przecinamy w poprzek na pół i za pomocą foremki wycinamy kwiatki.
Schłodzoną śmietanę ubijamy, gdy będzie lekko sztywna dodajemy cukier i sok z cytryny i dalej ubijamy na sztywną masę.
Ostudzone ciasto odwijamy, środek i wewnętrzne boki wypełniamy bitą śmietaną.
Lepiej dać mniej śmietany żeby nie wypływała z rolady i nie brudziła nam fioletowego ciasta.
W środku rolady układamy rząd wykrojonych kiwi-kwiatków.
Brzegi rolady zwijamy do siebie, całość zwijamy w folię przezroczystą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.