Polędwica z marchwiowo - brukselkowym spaghetti
FAMILYRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, soja, cytrusy, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
marchewka - 300 g
brukselka - 250 g
olej rzepakowy - 5 łyżek
sos sojowy - 3 łyżki
sok z limonki trochę
sól - do smaku
pieprz cytrynowy - do smaku
masło - 2 łyżki
szałwia - trochę
Sposób przygotowania:
Polędwicę lekko rozbić, posypać pieprzem cytrynowym.
Marynata:
3 łyżki oleju wymieszać z sosem sojowym, sokiem z limonki, szczyptą cukru i soli. Wymieszać z warzywami i odstawić na 5 minut.
Rozgrzać patelnię, wlać 2 łyżki oleju, dodać trochę masła i posiekaną szałwię.
Przesmażyć polędwicę po 2- 3 minuty z każdej strony i zdjąć z patelni. Mięso przykryć folią.
Do pozostałego tłuszczu na patelni wrzucamy zamarynowane warzywa, mieszając, smażymy ok. 4 minuty.
Podajemy warzywa z mięsem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.