Ciasteczka z orzechami
FAMILYRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, kakao, nabiał krowi
Składniki:
budyń czekoladowy 53 g
masło 147 g
21 połówek orzecha włoskiego
Sposób przygotowania:
Foremka w kształcie kwiatka 6 cm.
Masło należy wyjąć z lodówki 15-20 minut wcześniej.
Wszystkie składniki, oprócz orzechów miksujemy na kruszonkę, potem zagniatamy na gładką masę.
Część ciasta wałkujemy na grubość do 1 cm. Robimy to pomiędzy folią przezroczystą. W ten sposób zapobiegniemy dodawaniu większej ilości mąki.
Foremką wycinamy wzorki, przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Po środku każdego ciastka umieszczamy połówkę orzecha, płatki ozdabiamy tworząc nacięcia.
Ja robiłam to przyrządem do dekoracji, ale można to zrobić np. widelcem.
Ciastka pieczemy w 180 C, około 20 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.