
Pasztet z ciecierzycy i batata

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki:
Zawiera: strączkowe
Składniki:
batat 370 g
1 cebula
siemię lniane 1 łyżka
ziarna kolendry 1 łyżka
kurkuma 1/2 łyżeczki
wędzona papryka w proszku 1/2 łyżeczki
garam masala 1 łyżeczka
czosnek staropolski 1/2 łyżeczki
przyprawa do ziemniak ów 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
kwaskowa konfitura z żurawiny
pestki słonecznika 2-3 łyżki
olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odcedź, lekko przepłucz. Ziarna kolendry lekko roztłucz.
Cebulę pokrój w plasterki i przesmaż na patelni z łyżeczką oleju rzepakowego.
Batat z cieciorką zmiksuj na gładką masę, dodaj cebulę i przyprawy. dokładnie wymieszaj.
Foremkę 19 X 8 cm wysmaruj olejem.
Na spód wyłóż ok. 1 cm warstwę konfitury.
Przełóż masę pasztetową, wyrównaj brzegi posyp pestkami słonecznika, piecz w 180 C około 40 minut.
Po przestygnięciu, obróć formę i przełóż pasztet na deskę lub talerz.
Spokojnie przechowuje się 2-3 dni, dalej nie wiem bo u nas znikł.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.