Botwinka z batatem na mleku kokosowym
FAMILYRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
batat (1 szt) - 346 g
marchewka - 60 g
czerwona cebula średnia - 1 szt.
botwina ( po przebraniu ) - 156 g
olej kokosowy - 1 łyżka
mąka kokosowa - 1 łyżka
sok z cytryny do smaku
Mleko kokosowe : wiórki kokosowe 45 g - 45 g
gorąca woda - 200 ml
Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe mielimy z młynku do kawy, przekładamy na potrójnie zwiniętą gazę.
Bierzemy kubek z zaparzaczem. Gazę z workami wkładamy do sitka i powoli zalewamy gorącą wodą, przykrywamy pokrywką. Po godzinie odciskamy mleczko, mnie wyszło 150 ml.
Botwinę dokładnie płuczemy, wybieramy młodsze okazy i lekko siekamy.
W saganku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy bataty, buraki, marchewkę i cebulę, chwilę podsmażamy, porem przykrywamy garnek i dusimy ok. 5 minut, często mieszając.
Gdy cebulka zeszkli się dolewamy ciepły bulion i dodajemy botwinkę.
Pod koniec doprawiamy sokiem z cytryny, ew. solą i pieprzem.
Dla uzyskania lepszego aromatu kokosu, do zupy można dosypać suche wiórki z mleczka, BAJKA.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.