Cynamonowo-paprykowa pierś z sosem miętowo-pietruszkowym
FAMILYRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: miody, mięso, drób
Składniki:
jagody goji - 20 ok. szt.
olej trochę
- Sos
natka pietruszki - 1 szklanka
świeża mięta - 1 garść
sok z cytryny - 1 łyżeczka
miód - 50 ml
sól, pieprz do smaku
- Marynata sucha
cynamon - 1/2 łyżeczki
papryka słodka - 3/4 łyżeczki
papryka ostra - 1/3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Do głębokiej miski wsypujemy obie papryki i cynamon , mieszamy i w tej suchej marynacie obtaczamy kawałki mięsa.
Miskę zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Po minimum 3 godzinach smażymy miso na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Wystarczy kilka minut z każdej strony.
Mięso wykładamy do odpoczęcia na papierowe serwetki i przykrywamy folią.
Jagody goji moczymy w gorącej wodzie i przekładamy na sitko.
Opłukaną i osuszoną natkę pietruszki i miętę , blendujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem , sokiem z cytryny , miodem , solą i pieprzem.
Powstałym sosem polewamy na talerzu piersi kurczaka.
Piersi i sos doskonale smakują z młodymi ziemniaczkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.