
Bulion warzywny

Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Składniki:
2 pietruszki
1/4 lub 1/3 sporego selera
10 cm kawałek pora (biała część)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
majeranek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa należy umyć, obrać.
Twarde warzywa pokroić w kostkę, lub plasterki.
Por, cebula i czosnek może być w całości.
Na początek gotowania ustawić wyższą moc palnika , by bulion szybko się zagotował a następnie zmniejsz moc do minimum i gotować około 60 minut.
Ja bulion solę dopiero po 30-40 minutach gotowania, resztę przypraw dodaję na początku.
Gotowy bulion warzywny należy przecedzić przez sitko.
Warzyw oczywiście nie wyrzucamy.
Znam doskonały sposób na Placki warzywne.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.