Ciasteczka Zielona figa
FAMILYRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, strączkowe, sezam, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka krupczatka 100 g
olej kokosowy 50 g
masło 50 g
świeże liście rukoli 45 g
proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
cukier waniliowy-migdałowy 1 łyżeczka
cukier puder 100 g
suchy mak 2,5-3 łyżki
wiórki kokosowe 2,5 łyżki
mleko kwaśne, kefir lub jogurt 4-5 łyżek
Nadzienie : dżem daktylowy, figowy lub inny ok.100 g
prażony sezam ok.50 g
ew. mąka kukurydziana, ziemniaczana, ryżowa, kasztanowa 1 łyżeczka
szczypta fioletowego barwnika + kilka kropli alkoholu
Sposób przygotowania:
Dla stabilności można dodać trochę mąki.
Listki rukoli rozdrobnić w malakserze na gładką masę.
Mąki przesiać z proszkiem, posiekać z chłodnym tłuszczem.
Dodać rukolę, jajko, kwaśne mleko, mak, kokos, przesiany cukier puder i waniliowy.
Zagnieść ciasto.
Włożyć do lodówki na ok. 60 minut.
Potem odrywać po 30 g ciasta, uformować kulki.
Możemy delikatnie podsypać mąką.
Każdą kulkę spłaszczyć wewnętrzną częścią dłoni.
Po środku spłaszczonej kulki nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić, powtórnie tworząc kulkę.
Ciastka przełożyć do foremek z okrągłym dnem.
Każe ciastko szczypiemy na górze, tworząc ogonem.
Pieczemy w 160 C około 30 minut.
Barwnik mieszamy z kilkoma kroplami alkoholu.
Po upieczeniu, na każdym ciasteczku wykałaczką malujemy fioletowe pionowe paski.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.