Torcik
FAMILYRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, kakao, pszenica, jęczmień, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 75 g
młody jęczmień sproszkowany - 30 g
jajka - 3 sztuki
cukier - 135 g
cukier waniliowy - 1/2 łyzeczki
mąka kukurydziana do posypania formy trochę
Masa:
śmietana 30% - 250 ml
cukier puder - 2 łyżeczki
sok z cytryny - 1 łyżka
żelatyna - 1 łyżka
woda gorąca - 25 ml
konfitura jagodowa - 80 g
czekolada gorzka - 70 g
mleko - 5-6 łyżek
płatki czekoladowe do ozdoby
Sposób przygotowania:
Masę dzielimy na trzy równe części i przekładamy do tortownic. Aby placek był równy, należy ciasto rozsmarować od środka do brzegów formy.
Ciasta natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika max. 180 C.
Pieczemy do lekkiego przyrumienienia ok. 20 min. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, sok z cytryny, jagody i na koniec płynną żelatynę.
Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy 2-3 łyżki konfitury, potem delikatnie nakładamy i rozprowadzamy kilka łyżek masy. Nakładamy drugi krążek, lekko dociskamy, nadmiar masy rozsmarowujemy po bokach. Znów nakładamy konfiturę, masę, identycznie postępujemy z trzecim krążkiem. Na górze kładziemy ostatnią warstwę masy śmietankowej.
Górę polewamy chłodną ale jeszcze płynną czekoladą rozpuszczoną z mlekiem.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.