
Torcik

Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, kakao, pszenica, jęczmień, nabiał krowi
Składniki:
młody jęczmień sproszkowany - 30 g
jajka - 3 sztuki
cukier - 135 g
cukier waniliowy - 1/2 łyzeczki
mąka kukurydziana -
Masa: śmietana 30% - 250 ml
jagody - 155 g
sok z cytryny - 1 łyżka
żelatyna - 1 pełna łyżka
woda gorąca - 25 ml
konfitura jagodowa - 80 g
czekolada gorzka - 70 g
mleko - 5-6 łyżek
płatki czekoladowe -
Sposób przygotowania:
Sposób mieszania masy jajecznej z mąką decyduje w dużej mierze i jakości ciasta.
Czynność tę należy wykonywać ruchem kolistym od dna i boków naczynia ku środkowi. Wtedy, choć część piany ulegnie uszkodzeniu, wtłoczone w nią powietrze pozostanie w cieście.
Trzy tortownice 15 cm smarujemy margaryną, spód wykładamy papierem do pieczenia, boki posypujemy mąką kukurydzianą.
Masę dzielimy na trzy równe części i przekładamy do tortownic. Aby placek był równy, należy ciasto rozsmarować od środka do brzegów formy.
Ciasta natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika max. 180 C.
Pieczemy do lekkiego przyrumienienia.Studzimy.
Jagody opłukać i przełożyć na sitko.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Śmietanę ubijamy na sztywno , dodajemy cukier, sok z cytryny, jagody i na koniec płynną żelatynę.Przystępujemy do składania ciasta.
Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy 2-3 łyżki konfitury , potem delikatnie nakładamy i rozprowadzamy kilka łyżek masy. Nakładamy drugi krążek, lekko dociskamy, nadmiar masy rozsmarowujemy po bokach. Znów nakładamy konfiturę, masę, identycznie postępujemy z trzecim krążkiem. Na górze kładziemy ostatnią warstwę masy śmietankowej.
Górę polewamy chłodną ale jeszcze płynną czekoladą rozpuszczoną z mlekiem.
Wstawiamy do lodówki , najlepiej na kilka godzin.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.