
Kulki daktylowo-bakaliowe

Rodzaj posiłku: desery, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, owies
Składniki:
3/4 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/3 szklanki płatków owsianych
truskawki liofilizowane około 10 g
1 łyżka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Daktyle przekroić na pół, zalać gorącą wodą z odrobiną aromatu migdałowego.
Orzechy lekko zmiksować, dodać osączone daktyle, płatki owsiane, migdały, skórkę pomarańczową i pestki słonecznika.
Wszystko razem zmiksować do zwartej konsystencji, można dolać odrobinę wody z daktyli.
Z masy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
Truskawki krótko zmielić w młynku do kawy.
W powstałym pyle truskawkowym obtoczyć kulki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.