![A'la muszle św. Jakuba](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2023-03/17021-photo-main.jpg)
A'la muszle św. Jakuba
![](/cache/a32x32/files/users/908-avatar-1283760249.jpg)
Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
pieczona makrela (samo mięso ) - 110 g
ogony krabowe surimi - 70 g
jajka na twardo - 2 szt.
ser żółty - 120 g
ząbki czosnku - 3-4 szt.
pieprz cytrynowy do smaku
pieprz biały do smaku
sól do smaku
jaja przepiórcze + 1 do smarowania - 7 szt.
Sposób przygotowania:
Doprawiamy solą i pieprzem. Schłodzone ciasto kroimy na 6 równych części.
Z każdej części ukośnie odcinamy 2 rogi. Patyczkiem do szaszłyków robimy 5 wgłębień, zaczynając do środka szerszej strony bez nacięć. Potem tę szerszą stronę zwijamy w harmonijkę. Za pomocą małej okrągłej foremki lub skuwki naokoło ciasta wycinamy kółka.
Wierz smarujemy roztrzepanym jajkiem przepiórczym.
Ciastka przekładamy na blaszkę z papierem i pieczemy ok. 12 minut w 200 C. Podczas pieczenia ciastka urosną tworząc kieszonkę. Po ostudzeniu każde ciastko przekrawamy na pół i nadziewamy pastą rybną i jajkiem przepiórczym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.