Ciasto drożdżowe z dynią łyżką mieszane
FAMILYRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
dynia piżmowa - 250 ml
drożdże - 71g g
mleko - 280 ml
3 żółtka - szt.
cukier puder - 100 g
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
cynamon szczypta
dynia deserowa w occie - 170 g
Dodatkowe informacje:
Możemy zrezygnować z dyni w occie, ciasto samo w sobie jest aromatyczne i pyszne.Sposób przygotowania:
Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru kryształu, mleko lekko podgrzewamy, łyżką ucieramy żółtka z cukrem pudrem.
Mąkę przesypujemy do większej głębokiej miski, dodajemy podrośnięte drożdże i resztę składników ( bez dyni w occie ). Wszystko dokładnie mieszamy dużą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia.
Ciasto powinno jeszcze chwilę odpocząć i podrosnąć.
Potem pieczemy w 170 C około 40 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.