
Placki z jabłkami

Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jogurt kokosowy 150 g
cukier waniliowy szczypta
proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki
szczypta soli
1 całe jabłko
suszone jabłka plastry - 4
cytryna kilka kropli
przyprawa do piernika - 1/3 łyżeczki
mleko - 100 ml
Sposób przygotowania:
W pojemniku mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i przyprawą do piernika.
Dodajemy jajko, jogurt i mleko, dokładnie mieszamy.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajmy trochę mleka.
Konsystencja powinna być zbliżona do gęstszej śmietany.
Jabłko obieramy, kroimy w cienkie 3-4 cm paseczki.
Suszone jabłka kroimy w kostkę.
Jabłka przekładamy do ciasta, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
Placki pieczemy z obu stron do przyrumienienia.
Możemy oprószyć cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.