Moje bazyliowe pesto
FAMILYRodzaj posiłku: przetwory, sosy
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: orzechy wszystkie
Składniki:
ząbki czosnku - 4 szt.
pestki słonecznika - 4-5 łyżeczki
pistacje - 10 szt.
oliwa z oliwek - 100 ml
Sposób przygotowania:
Listki wkładamy do blendera, dodajemy pestki słonecznika, przepołowione ząbki czosnku, sól, pistacje, wlewamy ok. 50 ml oliwy i blendujemy.
W trakcie blendowania dolewamy oliwę. U mnie ogólnie było to prawie 100 ml.
Jeśli nie zużyjemy całego pesto, możemy je przechować.
Pesto przekładamy do słoiczka, wierzch przykrywamy folią przezroczystą i odkładamy do lodówki. Następnego dnia po zdjęciu foli pesto będzie wciąż zielone.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.