Sernik bananowy
FAMILYRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
banany obrane - 20 dag
jajka - 4 szt.
miód gryczany - 135 g
sok z cytryny kilka kropel
polewa: - 80 g
czekolada - 80 g
mleko - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z płynnym miodem i nadal ucierając dodawać małymi porcjami ser z bananem.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
Na koniec dodać sok z cytryny (z 1/3 cytryny).
Formę wysmarować tłuszczem, posypać mąką bananową lub inną.
Na spód wyłożyć ciemne herbatniki. Przełożyć równo masę serową.
Piec ok. 50 minut w tem. 180C, zmniejszając do 160 C.
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Sernik wyjąć z piekarnika dopiero gdy prawie całkowicie ostygnie i polać polewą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.