Ciasto bananowe
FAMILYRodzaj posiłku: desery, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, jęczmień
Składniki:
cukier kokosowy - 50 g
mąka pszenna - 260 g
olej kokosowy - 4 łyżki
kawa zbożowa - 1 łyżka
jajka - 2 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
słodka wódka orzechowa - 60 - 70 ml
kawa zbożowa 1 łyżeczka + 1/2 łyżeczki cukru kokosowego do zalania
Sposób przygotowania:
Kawę z cukrem zalewamy wódką, dokładnie mieszamy.
Dwa banany obieramy (220 g), kroimy w cząstki, polewamy sokiem z cytryny, zalewamy kawą, mieszamy, po kilkunastu minutach same banany przekładamy do głębokiej miski.
Do pozostałej kawy dodajemy pokrojonego w paski obranego banana, mieszamy i odstawiamy.
Do bananów w misce dodajemy jajka, cukier, olej i energicznie mieszamy trzepaczką, lub krótko robotem kuchennym.
Mąkę mieszamy z proszkiem, kawą, orzechami i porcjami dodajemy do jajecznej masy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Formę 20-21 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy ciasto dobrze rozprowadzając je na boki.
Na wierzch układamy plasterki banana, całość polewamy zalewą kawową.
Wstawiamy do piekarnika 180 C na około 50 minut.
Ciasto możemy podać z mlekiem lub jogurtem, świetnie smakuje polane syropem z agawy lub klonowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.