Warzywa pieczone w ziołach tajskich
FAMILYRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, śniadanie
Kuchnia (region): polska, tajska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
ziemniaki - 200 g
marchew - 65 g
papryka - 120 g
cebula - 70 g
pomidorki cherry - 6-8 szt.
czosnek - 3-4 ząbki
sól - 1/2 łyżeczki
pieprz cytrynowy - 1/2 łyżeczki
zioła tajskie - 1 łyżka
rozmaryn 2 gałązki
natka pietruszki i koper trochę
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki lub drobniej. Obraną dynię i paprykę pokroić w ok. 3 cm kostkę. Cebulę i czosnek w ćwiartki, marchewki w ok. 3 cm kawałki. Do każdego naczynia wlać olej, wrzucić pokrojone warzywa ( oprócz dyni i pomidorków), posypać przyprawami i wymieszać.
Przykryć folią i piec w 180 C około 30 minut.
Potem warzywa przemieszać, dodać dynię, połówki pomidorków, rozmaryn, przykryć i piec kolejne 30 minut, do miękkości.
Podawać posypane natką i koperkiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.