Sezamomaczek
FAMILYRodzaj posiłku: ciasta, desery, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, strączkowe, sezam, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże - 28 g
cukier - 45 g
mleko -
żółtko jaja - 1 sztuka
ziarna sezamu - 100 g
mak suchy zmielony - 2,5 czubate łyżki
sezam -
Sposób przygotowania:
Do miski Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, kogiel mogiel, letnie mleko, mieszamy, dolewamy olej i łyżką wyrabiamy ciasto. Konsystencja nie może być zbyt gęsta.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Aby nie obciążać ciasta mak i sezam można dodać dopiero po wyrośnięciu.
Foremkę 13 X 17 cm smarujemy margaryną i posypujemy grubą warstwą sezamu, i wykładamy ciasto.przesiewamy mąkę, dodajemy sezam i mak, mieszamy.Pieczemy w 170-180 C ok. 25 minut. Ciasto jest dość wysokie, dlatego warto stan upieczenia sprawdzać patyczkiem.
Ciasto najlepiej smakuje z jogurtem, mlekiem czy kefirem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.