Suszone pomidory (domowe)
FAMILYRodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska, włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
sól ziołowa (lub himalajska, czarna) - do smaku
pieprz - do smaku
czosnek ząbki - kilka
oliwa z oliwek - trochę
Sposób przygotowania:
Z 3 kg pomidorów powinno wyjść 2 x po 200 ml.
Pomidory pokrój w ćwiartki, wyciągnij gniazda nasienne, ułóż ciasno na blasze wyłożonej folią aluminiową.
Posyp solą, najlepiej solą ziołową własnej produkcji.
Przykryj kratką i warstwą gazy lub pieluszką tetrową.
Pomidory susz 5-6 dni, przy temperaturze powyżej 25-26 stopni.
Na noc chowaj do domy.
Na zdjęciu jest część podsuszonych pomidorów i część nowych.
To zielone, to jest moja sól ziołowa. przepis na nią jest w moich przepisach.
Do każdego słoiczka dodaj trochę soli, pieprzu, grubo posiekane ząbki czosnku i posiekane listki bazylii.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.