![Zupa szparagowa](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2023-07/17316-photo-main.jpg)
Zupa szparagowa
![](/cache/a32x32/files/users/908-avatar-1283760249.jpg)
Rodzaj posiłku: śniadanie, zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
ziemniaki - 700 g
czosnek ząbki - 3-4 szt.
cebula - 2 szt.
sól, pieprz - do smaku
świeże oregano i tymianek po 2 gałązki
do posypania: twaróg półtłusty i płatki chili - trochę
Sposób przygotowania:
Oderwać bardzo twarde części szparagów, włożyć do saganka.
Same zielone główki odłożyć na bok.
Szparagi gotować ok. 20 minut, potem rozdrobnić blenderem i przelać przez sito.
Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki, czosnek, przesmażoną cebulę, oregano, tymianek i gotować ok. 20 minut.
Zupę ze szparagów rozdrobnić blenderem, doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietanką i zagotować.
Pozostałe główki szparagów blanszować we wrzątku przez 3 minuty.
Podawać z całymi główkami szparagowymi, posypane pokruszonym twarogiem i płatkami chili.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.