Zawijańce z makiem i marchewką
FAMILYRodzaj posiłku: desery, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże 30 g
1 żółtko
tarta marchew 60 g
suchy mak 1 pełna łyżka
olej 50 ml
pół na pół mleko + śmietana 12 % 100 ml
Posypka: skórka z 1-2 limonek
białko do smarowania
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, kruszymy drożdże, zasypujemy 5 g cukru.
Żółtko roztrzepujemy z pozostałymi 15 g cukru, zalewamy je letnim mlekiem.
Do miski z mąką dodajemy wszystkie składniki, zagniatamy dość luźne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na grubość poniżej 1/2 cm.
Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy skórką z limonki i zwijamy do środka dwa przeciwległe boki.
Następnie kroimy wałeczek w 1,5-2 cm paski. rozkładamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w 190 C kilkanaście minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.