Szarlotka japońska dekorowana
FAMILYRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: jajka, mięso, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy
Składniki:
margaryna 125 g
semolina 5 łyżek
Lustrzana polewa : margaryna 125 g cukier 110 g kakao 3 czubate łyżki żelatyna 1/2 płaskiej łyżeczki
Dekoracje : suszone kolorowe jabłka
Dodatkowe informacje:
Polewa.Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody.
Margarynę z cukrem rozpuścić i lekko zagotować.
Zmniejszyć płomień dodać kakao, mieszać do połączenia się składników.
Polewę zdjąć z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę i intensywnie mieszać.
Od razu polewać ciasto.
Po chwili można przybrać kolorowymi jabłkami.
Sposób przygotowania:
Jabłka wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku.
Następnie wkładamy jabłka, mieszamy.
Na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę z białek, semolinę, bakalie i lekko mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy w 180 C około 55 minut.Studzimy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.