Niedzielne wzbogacone ziemniaki do obiadu
FAMILYRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Składniki:
kapary 4-6 łyżeczek
natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i płuczemy.
W garnku gotujemy ok. 2,5 litra wody z 1-1,5 łyżeczki soli.
Ostrożnie wkładamy ziemniaki.
Przykrywamy pokrywką, gotujemy na umiarkowanym ogniu około 20-30 minut.
Sprawdzamy ostro zakończonym nożem, czy ziemniaki są ugotowane. Jeśli wchodzi gładko, to znak, że czas odcedzać ziemniaki.
Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem.
Potem stawiamy na gazie bez pokrywki, dodajemy kapary i pomidory, mieszamy.
Pozwalamy by odparowała woda z dna garnka.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.