Focaccia
FAMILYRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska, włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, drożdże, pszenica
Składniki:
suche drożdże - 7 g
letnia woda - 200 ml
olej rzepakowy - 20-25 ml
sól - 7 g
solanka do smarowania:
woda - 15 ml
oliwa - 15 ml
ozdoby:
papryka czerwona kawałek
pomidorki cherry kilka
kapusta biała - kawałek
roszponka trochę
brokuł - 1 szt.
rozmaryn gałązka
Sposób przygotowania:
Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Następnie ciasto zagnieść na blacie podsypanym mąką. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia i palcami uformować placek grubości ok. 1-1,5 cm. Z warzyw ułożyć wizerunek damy z kwiatami. Tułów zaznaczyłam jadalnym flamastrem.
Przykryć i odstawić na ok. 20 minut. Wymieszać wszystkie składniki na solankę. Focaccię z warzywami posmarować solanką. Piec w 220 C przez ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.